Menü

Hogyan építettünk webshopot több mint 1 millió termékkel - így készült az alkatreszekshop.hu

2024 májusban kezdtük meg az együttműködést a Rolan-Trencsik Kft.-vel. Partnerünk régóta foglalkozik bontott autóalkatrészek értékesítésével, speciálisan olasz autókra szakosodva, azonban a piaci igények változása miatt úgy döntött, hogy bővíti kínálatát utángyártott alkatrészekkel is. De nem csak az olasz márkák szerelmesei találnak ezen új felületen alkatrészeket, hanem szinte az összes ma létező márka képviselteti magát a szortimentben.

A mi feladatunk tehát egy teljesen új webshop létrehozása volt, amely ezt az új üzletágat támogatja, és biztosítja, hogy a vásárlók könnyen és gyorsan hozzáférjenek az új termékekhez. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a web pillanatok alatt képes megtalálni a keresett alkatrészt több, mint 1 000 000 termék (!) közül. A portál alapja a saját fejlesztésű Synergy Fox E-commerce rendszerünk, amely teljes körűen támogatja az értekesítési folyamat hatékony menedzselését.

A projekt egyik legfontosabb része a TecDoc API integrálása volt, amely egy széles körben elterjedt és szabványnak tekinthető megoldás az autóiparban.

A TecDoc egy iparági szabvány szerinti autóalkatrész-adatbázis, amely a gyártóktól származó, pontos és megbízható termék adatokat tartalmazza. Az autóalkatrész piacon széles körben használják, mivel több millió alkatrész precíz katalogizálását teszi lehetővé. A rendszerben az alkatrészek részletes technikai leírással és specifikációkkal vannak ellátva. Ez megkönnyíti a keresést és a megfelelő termék azonosítását. A TecDoc nemcsak az egyes termékeket rendszerezi, hanem összefüggéseket is biztosít köztük, így a felhasználók könnyen megtalálhatják a számukra megfelelő alkatrészeket.

 A TecDoc közvetlenül a gyártóktól szerzi be a terméklistákat. Ennek köszönhetően az alkatrészek szakszerűen és precízen vannak az általunk készített webshopban kategorizálva, ami rendkívül fontos az autóipari termékek esetében, hiszen sokszor apró különbségek is számítanak a megfelelő alkatrész kiválasztásakor. 

Az integráció során több beszállító készletét is importáltuk a webshopba, majd ezek az adatok a TecDoc API alapján kerülnek megjelenítésre a weboldalon. Minden termékhez részletes technikai adatok tartoznak, így a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a kereső pontos eredményeket ad. 

Az egyik legnagyobb kihívás a projekt során a hatalmas adatállomány kezelése volt. Több, mint 1 millió terméket kellett a webshopban megjelenítenünk, így a hagyományos MySQL adatbázis kezelő megoldás nem bizonyult volna megfelelőnek ekkora adatmennyiség esetén. Ehelyett a Redis adatbázist alkalmaztuk, amely lehetővé tette, hogy a webshop gyors maradjon, még akkor is, amikor ilyen hatalmas mennyiségű adatot kell kezelnie. Az adatokat periodikusan importáljuk, és a TecDoc katalógus szerint rendezzük őket, hogy a felhasználók mindig naprakész információkhoz juthassanak.

A rendszer kiépítésekor figyelnünk kellett arra is, hogy a webshop skálázható legyen, vagyis képes legyen további beszállítók és termékek integrálására a jövőben. Az ügyfelünk tervei között szerepel, hogy tovább bővítse kínálatát, és ehhez olyan rugalmas rendszert kellett biztosítanunk, amely képes kezelni a növekedést anélkül, hogy a webshop sebessége vagy használhatósága romlana.

Ez a projekt nem csak technológiai, hanem iparági ismereteket is igényelt. Mélyebben bele kellett ásnunk magunkat az autóalkatrész-piac működésébe, hogy megértsük, hogyan dolgoznak a beszállítók, és milyen adatstruktúrák alapján lehet a termékeket rendszerezni. Ez volt az alapja az TecDoc API integrációnak, amely különlegessé tette ezt a webshopot.

Fontos megjegyezni, hogy a webshop funkcionalitása kiemelt fontosságú volt, így a designt ennek fényében kellett kialakítanunk. Nem a látvány, hanem a használhatóság került a középpontba, hiszen az autóalkatrészek keresése során a részletes leírások és a pontos keresési találatok a legfontosabbak. Természetesen törekedtünk arra, hogy a weboldal ugyanolyan vonzó legyen, mint az általunk korábban is készített webshopok esetében. Partneri és felhasználói visszajelzések alapján sikerült megvalósítani ezt a törekvésünket is. A webdesign egyszerű és átlátható kialakítással segíti a vásárlók gyors eligazodását.

A jövőbeni fejlesztések között szerepel a számlázási és szállítási rendszerek integrálása is, valamint a folyamatok további optimalizálása. A rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelünk bővítse beszállítói partnerhálózatát, termékköreit,és még hatékonyabban szolgálja ki a vásárlókat. A webshop fejlesztése tehát nem áll meg itt, hiszen folyamatosan dolgozunk azon, hogy az alkatreszekshop.hu még sikeresebb legyen az autó alkatrész kereskedelmi üzletágában.

 

blog

Ajánlott cikkek

Mutass többet!